8-6-2020: Dubai Expo 2020; een ‘must see’ voor professionals in de bouw- en vastgoedsector!

Delen via:


Interviewreeks ‘Innovatiereizen Dubai’; #1 Niels Bouwman, directeur van het Nederlandse Paviljoen van de Dubai Expo 2020

Van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022 vindt de wereldtentoonstelling Dubai Expo 2020, het grootste innovatieplatform ter wereld, plaats in Dubai. Wij, Mariëlle Wieman en Janneke Wielaart, organiseren in die periode, exclusief voor de bouw- en vastgoedsector, innovatiereizen naar Dubai. We stellen die reizen speciaal op maat samen voor bedrijven, branche- en beroepsorganisaties en het hoger onderwijs. Ook individuele bouw- en vastgoedprofessionals kunnen zich aanmelden voor een van de (open inschrijving) groepsreizen, die bestaan uit 15 tot 40 deelnemers per groep.

Mariëlle Wieman en Janneke Wielaart op het hoofdkantoor van TUI in Rijswijk


Meerjarig contract met TUI
Medio februari hebben wij een meerjarig samenwerkingscontract gesloten met TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland. TUI voert voor ons alle operationele werkzaamheden uit, zoals het regelen van de vluchten, hotels en transfers. Wij kunnen ons daardoor volledig richten op het samenstellen van de inhoudelijke programma’s voor onze internationale innovatiereizen. Onze eerste bestemming is Dubai.


‘Change of plans’ vanwege corona
Wij zouden vorige week – van 1 t/m 5 juni – met de eerste groep decision makers en innovators in de bouw- en vastgoedsector op innovatiereis naar Dubai gaan. Zo stond dat ook vermeld in het nieuwsbericht van medio februari. Onderdeel van ons kennisintensieve reisprogramma zou een bezoek zijn aan het Dubai Expo terrein in aanbouw. Helaas is deze reis vanwege de corona ontwikkelingen niet doorgegaan.

 

Dubai Expo 2020; 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022
Op 29 mei hebben de aangesloten landen formeel besloten om de Dubai Expo 2020 een jaar later te laten plaatsvinden. Het grootste innovatieplatform ter wereld zal nu worden opengesteld van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022. Wij zullen in die periode voor diverse groepen bouw- en vastgoedprofessionals innovatiereizen naar Dubai organiseren. Het bezoek aan de Dubai Expo 2020 zal een belangrijk onderdeel uitmaken van deze reis.

Niels Bouwman


Interviewreeks met aansprekende stakeholders in Dubai
Voorafgaand, tijdens en na afloop van onze innovatiereizen naar Dubai zullen wij diverse interviews publiceren. Wij voeren gesprekken met interessante personen, die betrokken zijn bij de Dubai Expo 2020 én bij andere innovatieve bouw- en vastgoedprojecten in Dubai, die wij tijdens onze reizen zullen bezoeken. De kick off van deze interviewreeks is een exclusief gesprek met Niels Bouwman (46). Hij is sinds medio 2018 directeur van het Nederlandse Paviljoen van de Dubai Expo 2020.


Niels Bouwman, directeur van het Nederlandse Paviljoen van de Dubai Expo 2020
Het gesprek met Niels vindt – zoals gebruikelijk in deze ‘coronatijd’ – plaats via Teams. En dus niet, zoals eigenlijk de bedoeling was, live op kantoor van het Nederlandse Consulaat Generaal in Dubai. Sinds begin dit jaar woont Niels, samen met zijn gezin, permanent in Dubai. Hij is operationeel verantwoordelijk voor het Nederlandse Paviljoen en is tijdens de Dubai Expo 2020 – zoals hij zelf zegt – ‘het gezicht’ van het Nederlandse Paviljoen naar buiten toe.

 

Eerste expo in de Golfregio
Dubai Expo 2020 is de eerste expo in de Golfregio. Tijdens deze Wereldtentoonstelling presenteren maar liefst 192 landen zich in paviljoens, die gevestigd zijn op het omvangrijke terrein van 4,4 km2. De paviljoens zijn verdeeld over drie districten: het Opportunity, Mobility en Sustainability District.

35.000 tot 40.000 bouwvakkers
Op het terrein werken momenteel tussen de 35.000 en 40.000 bouwvakkers aan het realiseren van het grootste en meest indrukwekkende innovatieplatform ter wereld. Er wordt zelfs een aparte metrolijn doorgetrokken naar het Expo terrein. Na afloop van de Dubai Expo blijft een deel van de gebouwen staan. Deze gebouwen krijgen een permanente werk-, winkel- of woonfunctie. Het Expo terrein wordt dus een nieuwe wijk van Dubai, waar o.a. ook het toekomstige logistieke hoofdkantoor van Siemens zich zal vestigen. Het overgrote deel van de paviljoens zal na afloop, in april 2022, worden gedemonteerd. De materialen zullen worden hergebruikt bij andere bouwprojecten. Deze Expo is dus heel duurzaam en circulair!


Springplank naar de rest van de wereld
Niels merkt op dat Dubai Expo een veel zakelijker karakter zal hebben, dan eerder gehouden expo’s. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken financiert de Nederlandse deelname. Het Nederlandse bedrijfsleven, waaronder nadrukkelijk het MKB, wordt actief bij deze Expo betrokken. Niels doet een dringende oproep aan professionals in de bouw- en vastgoedsector: “Open je vizier en kom naar deze Expo. Gebruik dit mega-event als springplank naar de rest van de wereld!”


Slimste meisje van de klas
Het Nederlandse Paviljoen is gevestigd in het Sustainability District. Niels omschrijft ‘zijn’ paviljoen als ‘het slimste meisje van de klas’. Niels: “Het is niet het grootste en mooiste paviljoen, maar is wel ontwikkeld met de slimste technologieën. Daar zijn we natuurlijk supertrots op!”


Nederland laat het regenen in Dubai!
Het motto van het Nederlandse Paviljoen is ‘Uniting Water, Energy and Food’. Niels: “In onze biotoop, die de vorm heeft van een soort piramide, zullen we zelf water, energie en voeding gaan ‘kweken’. Uit de warme woestijnlucht, die hier in Dubai natuurlijk in overvloed aanwezig is, maken we ons eigen drinkwater. Het gaat dus ook écht regenen in onze biotoop. Ook wekken we onze eigen energie met zonnepanelen op en kweken we met Koppert Cress onze eigen voeding, die we in ons restaurant aan de gasten zullen serveren. We zijn dus volledig zelfvoorzienend.”

Circulaire biotoop
De materialen van de biotoop zijn geleend, geleased of gekocht met een terugkoop garantie. Het merendeel daarvan wordt ook lokaal verkregen. Het Nederlandse paviljoen wordt na de Expo periode van zes maanden volledig gedemonteerd. Er gaat maar een zeecontainer met materialen terug naar Nederland. “We zijn een tikkie eigenwijs met onze tijdelijke en circulaire bouw”, zegt Niels.


Zandstormbestendig paviljoen
Tijdens de aankomende zomerperiode met tropische weersomstandigheden blijft de ruwbouw van het Nederlandse Paviljoen staan. De biotoop bestaat vooral uit staal, waar de zandstormen de komende maanden wel doorheen kunnen waaien. In het eerste kwartaal van 2021 wordt de bouw van het paviljoen hervat. “Wij verwachten dat ons paviljoen voor de zomer van 2021 gereed zal zijn”, aldus Niels.


Unieke beleving met VIP rondleiding
Niels: “Met onze deelname aan dit event willen wij laten zien, op welke gebieden Nederland uitblinkt in het oplossen van de wereldproblemen. Een bezoek aan ons paviljoen is een unieke beleving. Jullie deelnemers verwelkomen wij heel graag met een lunch of borrel. Ook krijgen zij van ons een VIP rondleiding door onze biotoop. Wij stemmen graag met jullie af, welke presentaties over innovatieve thema’s voor jullie groepen interessant zijn.”


Dubai Expo; een ‘must see’ als je innovatief wil zijn én blijven!
Wij zijn zelf natuurlijk al lang overtuigd van de noodzaak om de Dubai Expo te gaan bezoeken. Toch vragen we tot slot ook aan Niels, waarom een bezoek aan de Dubai Expo niet zou mogen ontbreken in de zakelijke agenda’s van bouw- en vastgoedprofessionals. Niels: “Als je innovatief wil zijn én vooral ook innovatief wil blijven in de bouw- en vastgoedsector, dan is de Dubai Expo écht een ‘must see’ in 2021 of 2022!”


5 of 6 daagse innovatiereis
Wij hebben een fantastisch inhoudelijk reisprogramma samengesteld! Naast de ontvangst op het Nederlandse Consulaat in Dubai, staat natuurlijk ook een 1 of 2 daags VIP bezoek aan de Dubai Expo op het programma. In het Nederlandse Paviljoen zullen wij persoonlijk worden verwelkomd door Niels Bouwman. In Dubai bezoeken we naast de Expo en de meest innovatieve kantoren, winkelcentra en woningen, ook het Museum of the Future, het meest ‘state of the art’ museum ter wereld. Ook krijgen we een exclusieve rondleiding door The Sustainable City, de ‘Happiest Community’ in de Golfregio. Daar zullen we onder andere spreken met Nederlandse bewoners van deze unieke woonwijk.


Meer informatie?
Ben je geïnteresseerd in deze 5 of 6 daagse innovatiereis naar Dubai? Of wil je op de hoogte blijven van het actuele nieuws rondom deze reis? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief bij Janneke Wielaart: janneke@jannekewielaart.nl of Mariëlle Wieman: marielle@bruggenhoofd.nl. Na de zomervakantie ontvang je dan regelmatig updates over onze innovatiereizen in jouw mailbox. Ook kun je voor meer informatie of concrete verzoeken per mail contact met ons opnemen.


Meer over Mariëlle Wieman en Janneke Wielaart
Mariëlle Wieman is directeur/eigenaar van Bruggenhoofd. Bruggenhoofd is gespecialiseerd in communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken voor organisaties in de bouw- en vastgoedsector, zie ook www.bruggenhoofd.nl.
Janneke Wielaart is directeur/eigenaar van Janneke Wielaart Event, Project & Office Management. Haar bedrijf voert (virtuele) event, project en office management activiteiten uit voor organisaties in de bouw- en vastgoedsector, zie ook www.jannekewielaart.nl.


Mariëlle Wieman en Janneke Wielaart zijn bijna 10 jaar collega’s geweest bij NEVAP, kennis- en innovatieplatform in de vastgoedsector. Bij NEVAP werkten zij respectievelijk als directeur en event manager. Zij waren o.a. inhoudelijk en organisatorisch verantwoordelijk voor ruim 100 kennisevents op het snijvlak van innovatie en vastgoedexploitatie.


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter