Op de scooter leer ik de Amsterdamse vastgoedmarkt pas écht goed kennen!

Delen via:

Blogreeks: Stage lopen in coronatijd; #2 Mees de Graaff bij Booij Makelaardij o.z. in Amsterdam

Vastgoed & Makelaardij studenten aan de Hanzehogeschool Groningen moeten aan het eind van hun tweede studiejaar, tien weken stage lopen. Vanwege de corona ontwikkelingen verloopt hun stageperiode nu toch écht anders dan normaal. Als freelance stagebegeleider bezoek ik de komende weken vijf studenten op hun stageplek. Daarover schrijf ik deze blogreeks ‘Stage lopen in coronatijd’.

Makelaar aan de Prinsengracht
Voor mijn tweede bezoek rijd ik naar de Prinsengracht in Amsterdam. Daar is Booij Makelaardij o.z. gevestigd. Directeur/eigenaar van het makelaarskantoor is Tom Booij. Hij is in 1995 met zijn onderneming gestart. Booij Makelaardij o.z. is gespecialiseerd in de aankoop, verkoop en verhuur van woningen en bedrijfsmatig vastgoed met werkgebied Amsterdam.

Het Hendrickszhuys
Als ik aan Tom Booij vraag, waar hij trots op is, noemt hij twee icoonprojecten. Het eerste project is de renovatie van een 17e-eeuws herenhuis – ‘Het Hendrickszhuys’ – aan de Herengracht. Sinds eind 2017 biedt Domus Magnus in dit prachtige pand seniorenappartementen met zorgfaciliteiten aan. Tom: “Ik ben er trots op, om daaraan te hebben bijgedragen. Het is een mooie renovatie geworden!”

Crystal Houses
Tom noemt ook Crystal Houses, een aantal vernieuwde winkelpanden in de P.C. Hooftstraat, waar hij nauw bij betrokken is geweest. De opbouw van de glazen gevel bestaat uit UV verlijmde, massieve glazen stenen. Niet alleen de stenen, ook de kozijnen en zelfs de paneeldeur zijn uit glas vervaardigd. Nog nooit eerder is, met massieve glazen bakstenen, een zelfdragende gevel gemaakt. Sinds april 2019 is Hermès er gevestigd.

Jeugdvriend en dispuutgenoot
Mees de Graaff, student Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool Groningen, had zich voorgenomen om stage te gaan lopen in Amsterdam. Na zijn studie wil hij namelijk in de Randstad gaan werken. Zijn vader adviseerde hem om contact op te nemen met Tom Booij. Tom en zijn vader zijn jeugdvrienden en waren ook dispuutgenoten tijdens hun studie in Amsterdam. Tom: “Mees mocht natuurlijk stage gaan lopen bij mijn kantoor. Ik leer hem ook hoe belangrijk het is, om een goed netwerk op te bouwen en te onderhouden.”

Van stagiair naar ondernemer
“Mijn kantoor begeleidt al jaren Vastgoed & Makelaardij stagiairs. Ook organiseren we jaarlijks een reünie met oud-medewerkers en stagiairs. De meeste stagiairs zijn inmiddels al jaren ondernemer in de vastgoedsector,” zegt Tom.


Schone stoep

Mees geeft aan dat hij van Tom elke ochtend de stoep voor het kantoor moet schoonvegen. Hij leert zo hoe belangrijk het is, om ook de directe omgeving van het makelaarskantoor schoon, heel en veilig te houden. Verder draait Mees volledig mee op kantoor en doet hij uiteenlopende werkzaamheden, waaronder ook zijn opdrachten vanuit de Hanzehogeschool Groningen. Tot nu toe vindt hij het meegaan naar bezichtigingen het interessantst. Zo krijgt hij ook steeds beter inzicht in de prijsontwikkeling van woningen in diverse Amsterdamse buurten.

Op de scooter
Mees: “Doordat ik nu regelmatig door Amsterdam rijd, voel ik me ook steeds minder een toerist. Op de scooter leer ik de Amsterdamse vastgoedmarkt pas écht goed kennen! Ik weet nu veel beter welk deel van de stad ‘upcoming’ is en wat de prijs per m2 in een bepaalde buurt is.“

Eerste makelaarskantoor met scooters
Toen Tom ruim 25 jaar geleden voor zichzelf begon, was Booij Makelaardij o.z. het eerste makelaarskantoor, dat met scooters door Amsterdam reed. Tom: “In die eerste jaren werden we vaak raar aangekeken. Ik vond het zelf wel praktisch, want met de auto door de binnenstad rijden en ook het parkeren, was toen ook al lastig.”

Van flexplek naar vaste werkplek
Sinds medio maart streeft Tom er naar om met maximaal drie medewerkers op kantoor te zijn. Tom: “Voor de corona ontwikkelingen hadden we flexplekken op kantoor. Nu zitten we zo goed mogelijk verdeeld over het kantoor én op een vaste werkplek.”

Hogere segment
Booij Makelaardij o.z. opereert in het hogere segment van de woningmarkt en richt zich vooral op de aan- en verkoop van woningen vanaf € 500.000. “Wij merken dat door corona, de woningen vanaf € 700.000 veel minder snel verkocht worden. Maar bij woningen, die ruim onder de € 700.000 liggen, wordt er nog wel flink overboden. De verkoop en verhuur van kantoren en winkels is overigens al maanden erg lastig,” aldus Tom.

Afwisselende stage
Mees geeft aan dat hij een erg afwisselende stage heeft. Zo leert Mees van Tom, waar hij allemaal op moet letten, als hij door de verschillende woningen en kantoren loopt. Mees: “Ik weet nu nog beter, wat een pand echt uniek maakt!” Tom: “Mees kan door deze stage goed ervaren, wat hij leuk vindt. Ook leert Mees nu in de praktijk, wat de noodzaak is van een BAR of NAR berekening.”

Hoofdrekenen
Het valt Tom overigens wel op dat stagiairs tegenwoordig minder goed kunnen hoofdrekenen. Hij vindt dat jammer! Tom is van mening dat je bij een pand snel moet kunnen uitrekenen, wat de m2 prijs maal de multiplier is. Tom: “Dat moet je dan niet met een rekenmachine gaan doen.”

Raamflyers en brochures
Mees heeft in zijn stageplan aangegeven, dat hij zijn schriftelijke communicatie wil verbeteren. Vandaar dat hij veel teksten voor raamflyers en brochures schrijft. Mees: “Ik word er steeds beter in, maar van samen met Tom op pad gaan, leer ik toch écht het meest!”

Wil jouw organisatie ook een stagiair begeleiden?
Heeft jouw organisatie interesse in het begeleiden van een tweedejaarsstudent Vastgoed & Makelaardij tijdens zijn of haar stage? Dan kun je dat doorgeven aan het Praktijkbureau van de Hanzehogeschool Groningen via: praktijkbureauv&m@org.hanze.nl.


Mariëlle Wieman


Mariëlle Wieman is directeur van Bruggenhoofd, bureau voor communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken in de bouw- en vastgoedsector. Mariëlle was van 2007 t/m 2017 directeur van NEVAP (kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector). Zij is onder meer hoofd- en eindredacteur van de studieboeken Handboek Vastgoedmanagement (2010) en Vastgoedexploitatie (2016). Deze boeken zijn verplichte literatuur in het hoger onderwijs. Mariëlle werkt vanuit Bruggenhoofd onder andere als parttime docent Vastgoedmanagement en stagebegeleider aan de Hanzehogeschool Groningen.

Grote foto bovenaan v.l.n.r.: Mariëlle Wieman, Mees de Graaff en Tom Booij


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter