Ik vind het gaaf dat ik bij Compact echt gegroeid ben in mijn verbale communicatie!

Delen via:

Blogreeks: ‘Stage lopen in coronatijd’; #4 Menno Calis bij Compact Real Estate Services in Hilversum

Vastgoed & Makelaardij studenten aan de Hanzehogeschool Groningen moesten aan het eind van hun tweede studiejaar, tien weken stage lopen. Vanwege de corona ontwikkelingen verliep hun stageperiode toch écht anders dan normaal. Als freelance stagebegeleider heb ik de afgelopen maanden, waaronder ook in de zomervakantie, vijf studenten op hun stageplek bezocht. Daarover heb ik deze blogreeks ‘Stage lopen in coronatijd’ geschreven.

Statig pand
Voor het vierde stagegesprek ga ik op bezoek bij Compact Real Estate Services. Deze vastgoedmanagementorganisatie is gevestigd in een statig pand aan de Koninginneweg in Hilversum. Menno Calis, tweedejaarsstudent Vastgoed & Makelaardij, liep daar stage onder leiding van Sil Journée. Sil werkt sinds vorig jaar als property manager bij Compact. Daarvoor was hij werkzaam bij MVGM.

Compact Real Estate Services
Compact Real Estate Services is een vastgoedbeheerder, die beheerdiensten uitvoert voor vermogende particulieren, pensioenfondsen, institutionele beleggers en particuliere vastgoedfondsen. Compact richt zich op het technisch, commercieel en administratief beheer van vastgoed en is gespecialiseerd in woningen, bedrijfsruimten en winkels. Bij Compact werken ongeveer 20 medewerkers.

Dichtbij ouderlijk huis
In tegenstelling tot veel andere studenten, die veelal via-via aan hun stageplek zijn gekomen, heeft Menno gesolliciteerd op een vacature van Compact. Die vacature stond op de stagevacaturebank van de opleiding Vastgoed & Makelaardij. Menno: “Omdat Compact in Hilversum is gevestigd en dus dichtbij mijn ouderlijk huis in Baarn, leek het mij een goed idee om bij deze organisatie te solliciteren. Vanwege corona vond mijn sollicitatiegesprek digitaal plaats.” Het gesprek verliep goed, zodat Menno als stagiair op de afdeling woningen van start kon gaan.

Veel administratie
“De eerste weken heb ik veel administratieve werkzaamheden gedaan. Daarbij moet je denken aan het verwerken van getekende huurovereenkomsten, mails sturen aan huurders en het opstellen en versturen van brieven aan huurders en opdrachtgevers,” zegt Menno.

Meerdere standaardbrieven
Menno heeft op verzoek van Sil ook meerdere standaardbrieven opgesteld voor Compact. Sil: “Menno kan goed schrijven! Vandaar dat ik dat hem heb gevraagd.” Menno: “Ik heb onder andere aansprakelijkheidsbrieven, huurderverklaringen en een vernieuwde versie van het inschrijfformulier, waaronder ook in het Engels opgesteld.”

Veel oplevermomenten
Menno geeft aan dat hij het erg leuk vond om mee te gaan naar opleveringen van appartementen in een nieuwbouwcomplex in Zoeterwoude. Hij liep mee met de twee property managers bij de uitleg over de oplevering aan de huurders. “Vanwege corona kon de oplevering van de 87 appartementen niet allemaal tegelijk plaatsvinden. Elk oplevermoment werden er maar zo’n 10 tot 12 appartementen opgeleverd,” aldus Menno.

Technische aspecten
Doordat Menno steeds vaker is meegegaan naar opleveringen en eindinspecties, heeft hij vooral veel kennis opgedaan over de technische aspecten van een woning. Menno: “In Zwolle mocht ik ook zelf een oplevering doen bij een eengezinswoning. Dat ging best redelijk. Toch vond ik het wel fijn en ook goed dat mijn begeleider Sil er nog bij was, zodat hij mij af en toe kon corrigeren.”

Succesvol kijkmoment
Compact heeft begin van de zomer ook een kijkmoment in Zwolle georganiseerd voor nieuwe huurders van een nieuwbouwcomplex in aanbouw. Menno: “Ik vond het erg interessant om de groepen van elk 10 nieuwe huurders te ontvangen en te vertellen wat de bedoeling was. Tijdens dat kijkmoment kon ik vrijwel alle vragen van de nieuwe bewoners beantwoorden. Deze vragen gingen bijvoorbeeld over de muren, de vloer en de keuken.”

Duurzaam onderzoek
Als onderdeel van de stageperiode dienen studenten diverse opdrachten vanuit de Hanzehogeschool Groningen uit te voeren. Een van die opdrachten is het schrijven van een duurzaamheidsadvies. Menno heeft onder meer onderzoek gedaan naar de verlichting in het pand. Hij heeft alle ruim 300 lampen in het kantoor geïnventariseerd en onderzoek gedaan naar wat de terugverdientijd en de energiekosten zouden zijn, indien deze lampen zouden worden vervangen door duurzame lampen.

LED verlichting
“Mijn advies is om alle HF (Hoog Frequentie) TL verlichting te vervangen door LED verlichting. De terugverdientijd is relatief kort en de investering is goed te overzien. Tevens is dit een grote stap naar verduurzaming van het kantoorpand, dat overigens al wel Energielabel A heeft,” aldus Menno.

Verbaal beter worden
Menno had in zijn stageplan aangegeven, dat hij graag beter wilde worden in zijn verbale communicatie. Menno: “Omdat ik in mijn stageperiode zo vaak moest bellen, werd ik hier steeds handiger in. Ook maakte ik analyses van telefoongesprekken, om te kijken hoe ik het de volgende keer beter kon doen.”

Eigen verbazing
Tot Menno’s eigen verbazing ging het spreken voor groepen nieuwe huurders hem gedurende zijn stageperiode steeds beter af. Menno: “Vroeger vond ik het altijd lastig om voor groepen te spreken, vooral als het onbekenden waren. Ik vind het gaaf dat ik bij Compact echt gegroeid ben in mijn verbale communicatie!”

Wil jouw organisatie ook een stagiair begeleiden?
Heeft jouw organisatie interesse in het begeleiden van een tweedejaars student Vastgoed & Makelaardij tijdens zijn of haar stage? Dan kun je dat doorgeven aan het Praktijkbureau van de Hanzehogeschool Groningen via: praktijkbureauv&m@org.hanze.nl.

Mariëlle Wieman

Mariëlle Wieman is directeur van Bruggenhoofd, bureau voor communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken in de bouw- en vastgoedsector. Mariëlle was van 2007 t/m 2017 directeur van NEVAP (kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector). Zij is onder meer hoofd- en eindredacteur van de studieboeken Handboek Vastgoedmanagement (2010) en Vastgoedexploitatie (2016). Deze boeken zijn verplichte literatuur in het hoger onderwijs. Mariëlle werkt vanuit Bruggenhoofd onder andere als vakgroepmanager en docent Vastgoedmanagement a.i. aan de Hanzehogeschool Groningen.

Grote foto bovenaan v.l.n.r.: Sil Journée, Menno Calis en Mariëlle Wieman


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter