Ik leer tijdens deze stage écht, hoe zakelijke communicatie in de praktijk werkt!

Delen via:

Blogreeks: ‘Stage lopen in coronatijd’; #3 Hidde Hemmes bij Van Dijk & Ten Cate in Amsterdam

Vastgoed & Makelaardij studenten aan de Hanzehogeschool Groningen moeten aan het eind van hun tweede studiejaar, tien weken stage lopen. Vanwege de corona ontwikkelingen verloopt hun stageperiode nu toch écht anders dan normaal. Als freelance stagebegeleider bezoek ik de komende weken vijf studenten op hun stageplek. Daarover schrijf ik deze blogreeks ‘Stage lopen in coronatijd’.

Zuidas
Voor het derde stagegesprek uit deze vijfdelige reeks ga ik naar de Zuidas! Dat is, vanwege corona, nu toch bijna vijf maanden geleden, dat ik daar voor het laatst was. Op de De Boelelaan ga ik op bezoek bij Van Dijk & Ten Cate Vastgoedadviseurs. Daar loopt Hidde Hemmes, student Vastgoed & Makelaardij stage. Hij wordt begeleid door Bas Gras, de jongste van de drie partners.

Top 10
Van Dijk & Ten Cate Vastgoedadviseurs is in 1999 opgericht door Jaap van Dijk en Reinoud ten Cate. Dit Amsterdamse makelaarskantoor is gespecialiseerd in commercieel vastgoed, vooral aan- en verhuur en aan- en verkoop van kantoren en bedrijfsruimten, van 10 maar ook groter dan 10.000 m2. Ook heeft Van Dijk & Ten Cate een afdeling woningbeleggingen, die zich richt op de aan- en verkoop van woningportefeuilles door heel Nederland voor zowel institutionele als particuliere beleggers. Bas: “We zijn een klein kantoor met circa 9 medewerkers, maar toch ook een beetje groot, omdat we jaarlijks in de Top 10 staan van de ‘Top 101 makelaars van Nederland’.”

Er gaat niets boven Groningen
Van Dijk & Ten Cate plaatst regelmatig stagiairs, vooral uit Groningen. Bas: ”Ik heb zelf Vastgoed & Makelaardij in Groningen gestudeerd en meerdere (oud)collega’s ook. Uiteraard kost het begeleiden van stagiairs ons tijd, maar het levert ons ook veel op. Het inzetten van studenten brengt een prettige en energieke dynamiek op kantoor en houdt ons ook scherp!”

Laagdrempelig
Hidde geeft aan dat hij het erg prettig vindt om bij Van Dijk & Ten Cate stage te lopen. “De sfeer is informeel, waardoor ik me al snel thuis voelde. De drempel om vragen te stellen is daardoor laag,” aldus Hidde. Bas: “Wij zijn een relatief klein bedrijf met korte lijntjes. Daardoor zijn we toegankelijk en zou ik ons kantoor ook als no-nonsense willen omschrijven.”

Jongste partner
Bas Gras (34) werkt sinds 2014 bij Van Dijk & Ten Cate. Hij is twee jaar geleden partner geworden naast Jaap van Dijk en Reinoud ten Cate. Bas is gespecialiseerd in de aan- en verhuur van kantoren in Amsterdam. Ook doet hij af en toe een belegging. Het grootste gedeelte van zijn werk bestaat uit relatiemanagement, acquisitie, bezichtigingen en deals doen. Bas: “De portefeuille is best groot en ik draai vaak veel projecten naast elkaar. Het uitdagende aan dit werk is dat elke deal weer anders is. Door mijn werk ben ik veel buiten en relatief weinig op kantoor. Dat past goed bij mij.”

Via via
Hidde is via zijn vader aan zijn stageplek gekomen. Hidde: “Ik heb meneer Ten Cate een paar maanden geleden gebeld en gevraagd of ik bij zijn kantoor zou mogen stage lopen. Uiteraard had ik mij van te voren goed verdiept in Van Dijk & Ten Cate. Ik mocht op gesprek komen bij Bas Gras. Een paar dagen later werd ik gebeld, dat ik stage mocht komen lopen.”

3 dagen per week op kantoor
Vanwege de corona ontwikkelingen werkte Hidde de eerste vijf weken vanuit huis, net als de medewerkers van Van Dijk & Ten Cate. Hidde: “De eerste weken heb ik thuis vooral gewerkt aan de stage opdrachten, die ik vanuit de Hanzehogeschool Groningen had gekregen. Bas: “Vanaf eind mei gingen onze medewerkers gelukkig weer in deeltijd naar kantoor, dus Hidde ook. De afgelopen weken heeft hij 3 dagen per week op kantoor gewerkt. Dan draait hij zoveel mogelijk mee met de lopende projecten. Ook gaat hij vaak met mij mee naar afspraken. In het begin moesten we nog met twee auto’s, maar dat hoeft nu gelukkig niet meer.”

Goed voorbereid
Hidde gaat mee naar bezichtigingen, plakt posters, leest bestemmingsplannen en contracten. Ook leert Bas hem hoe je goed voorbereid naar een gesprek gaat. Dat probeert Bas hem zo goed mogelijk uit te leggen.

Amstelveens advies
Bas: “Hidde heeft ook een stuk geschreven voor een opdrachtgever, die een ruimte in Amstelveen heeft, die minder goed loopt. Hidde heeft toen uitgezocht wat de alternatieve mogelijkheden waren voor dit object en daarbij samen met mij het advies geschreven richting onze opdrachtgever. Dat adviesrapport wordt ook onderdeel van zijn stageverslag.”

Bewolkt
Hidde maakt ook foto’s van kantoren en bedrijfsruimten voor plaatsing op social media en funda. Bas: “Dat neemt hij heel serieus. Toen het een keer bewolkt was, zei Hidde dat hij die foto’s wel zou maken, zodra het niet meer bewolkt zou zijn. Hidde zoekt dan zelf wel uit wanneer dat het beste kan,” aldus Bas.

Geen telefoonvrees
Bas: “Hidde heeft ook telefonisch een afspraak gemaakt met een persoon, die belangrijk was voor het binnenhalen van een nieuwe opdracht. Met wat aanwijzingen van mij, is het Hidde gelukt om de juiste, verantwoordelijke persoon te achterhalen. Hidde ervaart dan zelf dat we, mede door zijn inspanningen, mogelijk een nieuwe deal kunnen gaan sluiten. Uiteindelijk hebben wij wel de deal gedaan!”

Kat uit de boom kijken
Hidde moest wel aan het kantoorritme en de collega’s wennen. Bas: “Hij keek eerst nog een beetje de kat uit de boom, maar komt nu steeds meer los. Ik merk ook dat hij best wel assertief is.”

Meer energie
Hidde: “Het werken op kantoor vind ik interessant. Het is écht een ander leven. Tijdens deze stageperiode woon ik bij mijn ouders. Ik zit nu in een werkritme en merk dat ik meer energie heb dan op kamers in Groningen. Daar woon ik namelijk met 10 man in een studentenhuis.”

Zakelijke communicatie in de praktijk
“Ik vind het leuk om mee te gaan naar bezichtigingen en andere afspraken. Dan kan ik goed observeren hoe Bas communiceert tijdens die gesprekken. Ik vraag dan ook waarom hij bijvoorbeeld veel of weinig heeft gezegd en wat zijn doel daarbij was. Ik leer tijdens deze stage écht, hoe zakelijke communicatie in de praktijk werkt!,” zegt Hidde.

De afstand naar het station
Hidde vond het minder interessant om voor een pand met Google Maps uit te zoeken, wat de afstand was tussen dat pand en het openbaar vervoer. Bas: “Voor ons was het super nuttig dat Hidde dat heeft uitgezocht. Ook dat soort typische stageklussen horen er bij.” 

Minder papier
Onderdeel van de stage is ook het uitvoeren van een duurzame opdracht op de stageplek. Aangezien het pand al over energielabel A beschikt, heeft Hidde zich geconcentreerd op de duurzame bedrijfsvoering bij Van Dijk & Ten Cate. Het is hem opgevallen dat sommige bureaus vol met papier liggen. Hidde heeft onder andere onderzocht of het mogelijk is, om minder papier te gaan gebruiken en dus meer digitaal te gaan werken. Ook heeft hij nog enkele andere adviezen aan Van Dijk & Ten Cate gegeven, om hun bedrijfsvoering verder te verduurzamen.

Schakelen tussen formeel en informeel
Hidde heeft zich ten doel gesteld om zich verder te ontwikkelen in zijn communicatieve vaardigheden. Hidde: “Door zo veel mogelijk mee te gaan naar afspraken en door vaak de telefoon aan te nemen en mails te versturen, merk ik dat ik al beter in mijn communicatie ben geworden. Zo kan ik bijvoorbeeld al veel makkelijker schakelen tussen formeel en informeel communiceren.”

Logboek
Ook probeert Hidde beter te worden in ordenen en plannen. Hidde: “Door het bijhouden van een logboekje, houd ik overzicht over de dag. Ook merk ik dat ik vanzelf ook veel gestructureerder werk in een georganiseerde, zakelijke werkomgeving. “Ik leer hier dus ook écht, om beter te worden in mijn minder sterke eigenschappen. Daar ben ik erg blij mee!”

Wil jouw organisatie ook een stagiair begeleiden?
Heeft jouw organisatie interesse in het begeleiden van een tweedejaars student Vastgoed & Makelaardij tijdens zijn of haar stage? Dan kun je dat doorgeven aan het Praktijkbureau van de Hanzehogeschool Groningen via: praktijkbureauv&m@org.hanze.nl.

 

Mariëlle Wieman

 

Mariëlle Wieman is directeur van Bruggenhoofd, bureau voor communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken in de bouw- en vastgoedsector. Mariëlle was van 2007 t/m 2017 directeur van NEVAP (kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector). Zij is onder meer hoofd- en eindredacteur van de studieboeken Handboek Vastgoedmanagement (2010) en Vastgoedexploitatie (2016). Deze boeken zijn verplichte literatuur in het hoger onderwijs. Mariëlle werkt vanuit Bruggenhoofd onder andere als parttime docent Vastgoedmanagement en stagebegeleider aan de Hanzehogeschool Groningen.

 

Grote foto bovenaan v.l.n.r.: Mariëlle Wieman, Hidde Hemmes en Bas Gras


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter