Circulaire pop-up wijk erg in trek bij Groningse studenten

Delen via:

Op 16 januari verzamelden 200 studenten Vastgoed & Makelaardij van de Hanzehogeschool Groningen zich op De Loskade van het Suikerfabriekterrein in Groningen. In het Stadslab kregen ze boeiende presentaties over de bouw en exploitatie van de circulaire woningen en studio’s. Ook werden de studenten rondgeleid door de circulaire pop-up woonwijk. Mooi om juist in de Week van de Circulaire Economie (3 t/m 7 februari 2020) aandacht te besteden aan dit interessante locatiebezoek.

Sinds 2018 geef ik colleges Vastgoedmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen. Vorig collegejaar regelde ik een locatiebezoek aan De Leyhoeve in Groningen, een innovatief woonconcept voor 55-plussers. Dit collegejaar heb ik in samenwerking met Van Wijnen het locatiebezoek aan De Loskade georganiseerd. De 200 studenten hebben daardoor de opgedane kennis uit de colleges over wonen, duurzaamheid en circulariteit zelf kunnen ervaren op het Suikerfabriekterrein in Groningen.

Geïndustrialiseerde woningen
Van Wijnen heeft op De Loskade in Groningen een circulaire pop-up woonwijk ontwikkeld. Deze wijk van circa 2500m2 is in juli 2019 opgeleverd. Er staan 32 studio’s en 14 grondgebonden woningen van Fijn Wonen, het geïndustrialiseerde woonproduct van Van Wijnen. Inmiddels heeft Fijn Wonen al meer dan 700 woningen geproduceerd. 

Short stay en remontabel
De woningen op De Loskade mogen maximaal zes maanden worden verhuurd. Voor internationale studenten geldt een uitzondering. Zij kunnen de woning tien maanden huren. Bijzonder aan de wijk is, dat de woningen in 2030 worden gedemonteerd en op een andere locatie opnieuw zullen worden opgebouwd.

Betrokken huurders
Huurders van deze tijdelijke woningen worden maandelijks via digitale enquêtes gevraagd naar hun ervaringen. Ze zijn erg gemotiveerd om mee te werken aan dit duurzame en innovatieve Living Lab. Medewerkers van Van Wijnen worden met toestemming van de huurders, ook regelmatig toegelaten tot de woning, om installaties te checken of te vervangen.

Living Lab
De diverse innovatieve concepten op De Loskade worden samen met partners ontwikkeld en getest, zoals gevelafwerkingen, daktoepassingen en gasloze installatieconcepten. Ook wordt bijvoorbeeld onderzocht hoe de wijk van SmartGrid naar OffGrid kan gaan.

Belangstelling van studenten
Na de boeiende presentaties van Danny Buma, Hoofd Learning & Development en Noor Wit, programmamanager van De Loskade werden de studenten in groepen rondgeleid door de wijk.
De studenten waren vooral erg geïnteresseerd in de circulaire toepassingen én de huurprijs van de studio’s en woningen. Een aantal studenten ziet zichzelf namelijk wel op De Loskade wonen.

Leerzaam en verbindend
De studenten hebben veel van de presentaties en rondleiding geleerd. Dat blijkt uit het erg goed beantwoorden van de tentamenvraag, die ik over de woningen van De Loskade heb gemaakt en inmiddels heb nagekeken. Enkele studenten hebben al bij mij aangegeven, in het volgende collegejaar graag stage te willen lopen op De Loskade. Van Wijnen zal daarover contact met hen opnemen. Het was een geslaagde middag, waarbij ook een duurzame verbinding is gerealiseerd tussen de Vastgoed & Makelaardij opleiding van de Hanzehogeschool Groningen en Van Wijnen.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over De Loskade en hier voor meer informatie over de Vastgoed & Makelaardij opleiding van de Hanzehogeschool Groningen.

Mariëlle Wieman

Mariëlle Wieman is directeur van Bruggenhoofd, bureau voor communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken in de bouw- en vastgoedsector. Mariëlle was van 2007 t/m 2017 directeur van NEVAP (kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector). Zij is onder meer hoofd- en eindredacteur van de studieboeken Handboek Vastgoedmanagement (2010) en Vastgoedexploitatie (2016). Deze boeken zijn verplichte literatuur in het hoger onderwijs. Mariëlle werkt vanuit Bruggenhoofd onder andere als parttime docent Vastgoedmanagement aan de Hanzehogeschool Groningen. 


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter