Halve dagen op kantoor werken, bevalt prima!

Delen via:

Blogreeks: ‘Stage lopen in coronatijd’; #1 Wesley van Ommen bij UW VBO Makelaar in Zwolle

Vastgoed & Makelaardij studenten aan de Hanzehogeschool Groningen moeten aan het eind van hun tweede studiejaar, tien weken stage lopen. Vanwege de corona ontwikkelingen verloopt hun stageperiode nu toch écht anders dan normaal. Als freelance stagebegeleider bezoek ik de komende weken vijf studenten op hun stageplek. Daarover schrijf ik deze blogreeks ‘Stage lopen in coronatijd’.


Samenwerking van drie zelfstandige makelaars

Mijn eerste afspraak is bij UW VBO Makelaar in Zwolle. Dat makelaarskantoor is een samenwerkingsverband van drie zelfstandige makelaars: Jan Hilberink, Hans-Peter Folbert en Elmer Bakker. UW VBO Makelaar richt zich op de aan- en verkoop van woningen, woningtaxaties en financieel advies. Het werkgebied van deze no-nonsense makelaars is Zwolle en omgeving. Hun bedrijf bestaat inmiddels ruim 15 jaar.


Maandelijkse bijdrage
Bijzonder aan hun samenwerking is, dat de drie zelfstandige makelaars onder een dak en een naam werken, maar toch zelfstandig zijn. Hans-Peter en Elmer betalen een vaste maandelijkse bijdrage aan Jan ter dekking van de gezamenlijke kosten. “De samenwerkingsafspraken staan op een paar A4’tjes beschreven”, zegt Hans-Peter.


Makelaar van de Dag
Zo heeft iedere makelaar zijn eigen dagdelen in de week, waarop hij ‘Makelaar van de Dag’ is. Op die dagdelen zijn alle nieuwe leads, die telefonisch contact opnemen of het kantoor bezoeken, voor de betreffende makelaar, die dan die titel draagt. Hans-Peter: “Dat heeft tot nu toe nooit tot problemen geleid”.


Student uit Zwolle
Wesley van Ommen studeert sinds september 2018 Vastgoed & Makelaardij aan de Hanzehogeschool Groningen en woont in Zwolle. Vandaar dat hij een paar maanden geleden ook in Zwolle op zoek is gegaan naar een stageplek. Wesley heeft diverse makelaarskantoren gebeld, maar is uiteindelijk via-via met UW VBO Makelaar in contact gekomen. Het gesprek tussen beiden verliep erg goed. Vandaar dat Wesley op 21 april aan zijn stage is begonnen.


Halve dagen op kantoor
Vanwege corona hebben de drie ondernemers medio maart besloten, om hun kantoor alleen op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur open te stellen. ’s Middags plannen ze zoveel mogelijk de bezichtigingen in en werken ze vanuit huis. Wesley houdt dezelfde tijden aan. “Halve dagen op kantoor werken, bevalt prima!”, geeft Wesley aan. Dan werkt hij ’s middags bijvoorbeeld aan de stage opdrachten van de Hanzehogeschool Groningen of gaat hij mee naar bezichtigingen. De aangepaste openingstijden werken goed in de praktijk. De drie makelaars overwegen zelfs serieus, om deze tijden ook in de toekomst aan te houden. “We zijn namelijk niet zo afhankelijk van de inloop van klanten op kantoor”, zegt Hans-Peter.

De vaste werkplek van stagiair Wesley van Ommen


Woningtaxaties en bezichtigingen

Wesley vindt het compleet uitwerken van woningtaxaties erg interessant. Ook gaat hij graag met een van de makelaars mee naar een bezichtiging. “Fijn dat ik vanwege de versoepelingen van de corona maatregelen nu gelukkig vaker mee kan!’’, zegt Wesley.


Goede teksten op Funda
In zijn stageplan heeft Wesley aangegeven, dat hij graag zijn schriftelijke communicatie wil verbeteren. Zo schrijft hij de teksten over de aangeboden woningen, die op Funda geplaatst zullen worden. Wesley krijgt op zijn concept teksten feedback van een van de heren. Ook wil Wesley bijvoorbeeld beter worden in de juridische aspecten van het makelaarsvak. Ook daarbij krijgt hij de hulp en begeleiding, die nodig is, om zich daarin verder te ontwikkelen.


De tijd vliegt
“Ik leer hier best wel veel”, aldus Wesley. Hij vindt het jammer dat de stage ‘maar’ tien weken duurt. “De tijd vliegt hier écht!”, zegt Wesley. Hij vindt het dan ook erg leuk, dat hij na afloop van de stageperiode, in combinatie met zijn studie, af en toe bij UW VBO Makelaar mag blijven werken. Wesley weet namelijk al bijna zeker, dat hij na zijn studie graag makelaar zou willen worden.


Zwolle is ‘hot’

Tot slot vraag ik Hans-Peter nog even naar de actuele marktontwikkelingen in en rondom Zwolle. Hans-Peter: “Echte corona effecten merken wij op dit moment nog niet. Er is nog steeds veel vraag naar woningen, maar weinig aanbod. Dat is al jaren zo”. De afgelopen 4 tot 5 jaar zijn de prijzen met circa 7% per jaar gestegen. De druk op de Zwolse woningmarkt neemt wel iets af. “Vorig jaar hadden we nog zeker 30 tot 40 kijkers voor een Zwolse hoekwoning. Nu zijn dat er nog ‘maar’ circa 15. Er wordt overigens nog wel flink overboden”, geeft Hans-Peter aan.


Kritische starters
Het valt hem op dat starters tegenwoordig wel erg kritisch zijn. Hun woning moet nagenoeg instap klaar zijn. Hans-Peter: “Het is een bepaalde verwendheid, waar ik zelf maar niet aan kan wennen”.


Zwolle als economische magneet
“Zwolle blijft een economische magneet, mede vanwege de centrale ligging ten opzichte van de Randstad en Groningen. Ook heeft de stad alle noodzakelijke voorzieningen en zijn ook grote bedrijven zoals IKEA en het distributiecentrum van Wehkamp er gevestigd”, zegt Hans-Peter.


Prijsopdrijvend effect
Mensen die in Zwolle een woning willen kopen, gaan – mede door het prijsopdrijvende effect – nu vaker op zoek naar een woning in een van de omliggende gemeenten, zoals Hattem, Hasselt, Raalte en Heino. Hans-Peter: “Dat is een trend, die we al even zien. Dat gebeurde een paar jaar geleden écht niet. Overigens zien we nu dat de woningprijzen ook in die omliggende gemeenten oplopen!”


Wil jouw organisatie ook een stagiair begeleiden?
Heeft jouw organisatie interesse in het begeleiden van een tweedejaars student Vastgoed & Makelaardij tijdens zijn of haar stage? Dan kun je dat doorgeven aan het Praktijkbureau van de Hanzehogeschool Groningen via: praktijkbureauv&m@org.hanze.nl

 

Mariëlle Wieman

 

Mariëlle Wieman is directeur van Bruggenhoofd, bureau voor communicatie-, educatie-, innovatie- en organisatievraagstukken in de bouw- en vastgoedsector. Mariëlle was van 2007 t/m 2017 directeur van NEVAP (kennis- en innovatieplatform in de vastgoedexploitatie sector). Zij is onder meer hoofd- en eindredacteur van de studieboeken Handboek Vastgoedmanagement (2010) en Vastgoedexploitatie (2016). Deze boeken zijn verplichte literatuur in het hoger onderwijs. Mariëlle werkt vanuit Bruggenhoofd onder andere als parttime docent Vastgoedmanagement en stagebegeleider aan de Hanzehogeschool Groningen.

 

Grote foto bovenaan v.l.n.r.: Jan Hilberink, Wesley van Ommen, Mariëlle Wieman en Hans-Peter Folbert


CONTACT
WTC Utrecht, Stadsplateau 7, 3521 AZ Utrecht | info@bruggenhoofd.nl  | 030 - 80 09 268 | Linkedin | Twitter